Fotografering

Herfra kan du komme til mine oplevelser i Odense Fotoklub hvor jeg har været medlem siden foråret 2013 og formand siden 2016. I 2017 skiftede jeg til kassereropgaven.
Min interesse for fotografering stammer fra ungdomsårene i slutningen af halvtredserne. Mit første apparat var et Agfa Super Silette-L målsøgerkamera.

Mit første kamera
Mit første kamera

Der var koblet afstandsmåler og en lysmåler af selen-typen. Efter ½ års tid fik jeg anskaffet et brugt forstørrelsesapparat med tilhørende skåle, fremkaldetank, højglanspresse osv. Næste anskaffelse var en elektronflash. Det var avanceret for en amatør dengang i begyndelsen af tresserne. Flashhovedet sad på en skinne der blev spændt fast under kameraet ved hjælp af stativgevindet, samt af en tung løs taske der indeholdt batterierne samt en del af elektronikken.
I 1968 købte jeg mit første spejlreflekskamera et Nikkormat som jeg stadig ejer men ikke bruger. nikkormat FTN
I starten havde jeg kun normaloptikken, 50 mm/2,0, det var stadig lidt småt med de økonomiske midler. Kort tid efter købte jeg mit første teleobjektiv en 135 mm/3,5 som jeg brugte rigtig flittigt til at fotografere tilfældige personer på gaden. Jeg anede ikke at det hed Streetfoto.
Efter nogle år kom der endnu en tele, en 200 mm/4,0, samt en uoriginal 28 mm vidvinkel. Mellemringe kom ligeledes til, ligesom min første Braun stavflash kom til.
Omkring 1985 skifter jeg Nikkormaten ud med et Nikon FA. Dette kamerahus var det første der anvendte matrixmåling af belysningen, oven i købet efter at der var blændet ned til den indstillede blænde.
Nikon_FA
Samtidig fik jeg samtidig mit første zoom-objektiv, 35-70mm/3,3-4,5. Stavblitsen bliver suppleret med endnu en Braun, denne gang en model hvor styrken kunne styres af kameraet med måling gennem objektivet.
Endelig i 2006 overgiver jeg mig til det der nymodens skidt med digital fotografering, fordi jeg skulle på en lang rejse til Indien, herunder en tur over Himalaya. Valget faldt atter ud til fordel for et Nikon. Jeg havde jo allerede en samling objektiver med F-bajonetten. Et Nikon D70s kom i tasken sammen med to nye DX-zoomobjektiver, 18-70mm/3,3 og 55-200mm/4-5,6. I 2008 kommer der en Sigma DX 10-20mm/4-5,6 til objektivsamlingen.
I 2010 er jeg så heldig/uheldig at jeg mister kameraet med teleoptikken monteret. Jeg havde stillet kameraet på en bænk i en fredsommelig park og opdager først da jeg er kommet 1 minut væk at jeg ikke har det med mig. Men det var for sent. Kameraet var som fordampet. Jeg har en skik med at tømme hukommelseskortet mindst en gang dagligt, så jeg mistede kun optagelser af paven i sin pavemobil, samt naturligvis kameraet. Pavebillederne kunne jeg godt undvære og kamerahuset var allerede ved at være forældet. Jeg besluttede derfor efter hjemkomsten at jeg ville have et Nikon D300, men det kunne jeg ikke få en brugbar leveringsdato på, så det blev det det Nikon D90 med en 18-200mm/3,5-5,6 VRII, som jeg bruger i dag (oktober 2014). Objektivsamlingen er suppleret med en 50mm/1,8 og senest en ældre 70-200mm/4-5,6.
Kamerahuset kom på markedet medio 2008 og er i skrivende stund 2014 allerede forældet  teknologi. Det går stærkt med udviklingen. Det er derfor ved at være tid at skifte, og skiftet skal være til Full-Frame.

Var egentligt indstillet på at anskaffe et Nikon D810 indtil Nikon D750 kom på markedet. Kameraet er med WiFi-fjernbetjening, samt med en flipbar skærm. Det har en fremragende autofocusfunktion, hvilket er vigtigt for en ældre brillebærer der skal bøvle med indstillingen af søgerokularet for at passe til det sted man kigger igennem de multifocale brilleglas.

Nikon D750 ned 24-70mm, 2,8
Nikon D750 ned 24-70mm, 2,8

Hertil kommer at kamerahuset er omkring 9.000 kr. billigere, hvad jeg godt kunne anvende som et seriøst tilskud til Nikons nye 24-70mm, f/2,8 som nu sidder næsten konstant på det nye Nikonhus. Objektivsamlingen til full-frame med autofocus beståer herudover af en foræring fra et af fotoklubbens Canonmedlemmer, et lidt ældre zoomobjektiv 70-210 mm, f/4-5,6 desværre uden vibrationsreducering. Spørgsmålet er om FX-optikken  Nikon AF-S 70-200/2,8 G ED VR II er interessant nok til at retfærdiggøre prisen på kr. 19.000.

De ældre objektiver til Nikon som jeg har liggende er næppe noget der vil blive anvendt. Herunder ellers et af mine ældste og elskede objektiver,  det over 50 år gamle 135 mm,  bl. 3,5. Det kan stadig gå på bajonetten men er helt uden nogen form for automatik, og man er jo blevet meget forvænt de sidste 10-15 år med apparater der selv klarer næsten det hele.

135mmf35nonAI

Jeg har dog genopdaget charmen ved at fotografere med kameraet indstillet til mindre automatisering, og det giver meget mere styr på de resultater man opnår.

Jeg bliver jo ældre og vægten af udstyret kommer til at betyde mere og mere Jeg har derfor anskaffet et let kulfiberstativ, Benro, samt en mindre fotorygsæk med plads til kamera, ekstra teleobjektiv en I-pad, samt madpakke, drikkevarer og lidt tøj.

Interessen for makrofotografering har vist behovet for et godt makroobjektiv, et 105 mm 1:2,8 AF-S Micro Nikkor, samt et sæt uorginale mellemringe. De er nu blevet en del af valgmulighederne før der startes på en fotoekskursion.

Som jeg har skrevet længere oppe er vægten af udstyret, særligt på ferierejser blevet en vigtig parameter. I slutningen af 2017 prøvede jeg så et spejlløst systemkamera fra Sony, et Alfa6000 med kitobjektivet PZ 16-50mm, blænde 3,5-5,6. Kameraet er meget let, under 500 g med kitoptikken monteret. Nikon med tilsvarende objektiv vejer 1850 g!
Det er selvfølgelig ikke full-frame men det klarer sig ganske godt overfor Nikon-kameraet. Det har en fremragende digital OLED-søger der giver et lysstærkt søgerbillede både i klart solskin og i skumle omgivelser. En stor fordel for en ældre fotograf. Synet bliver jo ikke bedre med alderen.  Jeg har senere suppleret med en telezoom 55-210 mm, blænde 4,5-6,3. Her stiger vægten til 700 g for kamera og objektiv.

Det er lidt irriterende at Sony og Nikon har valgt forskellige omdrejningsretninger for fokusering , brændviddeændring og objektivskift, men man vænner sig til det.

Det senest indkøbte FX-objektiv er en SIGMA telezoom 150-600 bl. 5-6,3 DG, en tung sag på godt 2 kg hvortil kommer kamerahuset. Vibrasionsdæmpningen er så god at det rent praktisk er muligt at anvende det håndholdt selvom det er kraftig træning af armmuskleren.